Les Marques de Collections

Site met database van verzamelaars­­merken met zoek­systeem

Verzamelaars­merken zijn merktekens, meestal in de vorm van stempels, die kunstverzamelaars aanbrengen op de werken in hun collectie. Kunstverzamelaar Frits Lugt begon met het in kaart brengen van deze merken. In 1910 bracht hij een dik boek uit met daarin alle merken die hij in de loop der jaren had gevonden. Tot voor kort was dat boek, samen met een uitbreiding die in 1953 verscheen, een veel gebruikt naslagwerk voor de internationale kunsthandel in prenten en tekeningen.
Voortgezet door Fondation Custodia bevat de verzameling inmiddels meer dan 6000 merken, nu ondergebracht in deze database, en dat aantal groeit nog steeds. In 2010 besloot de Fondation in samenwerking met Musée du Louvre deze compleet en gratis op internet beschikbaar te stellen.
De site heeft een geavanceerd gedetailleerd zoeksysteem. Het onderhoud van de site volgt op zeer gebruikersvriendelijke manier de vorm en indeling van de site.
marquesdecollections.fr

In opdracht van Fondation Custodia en Musée du Louvre Paris
techniek: Martin Timmers